Minister Mona Keijzer bezoekt Den Haag Zuidwest

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening was woensdag op werkbezoek in Den Haag Zuidwest. Daarin was veel aandacht voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken Moerwijk, Vrederust, Bouwlust en Morgenstond, die samen Den Haag Zuidwest vormen.

In Zuidwest is een krachtige en langjarige aanpak in gang gezet met meer perspectief voor de bewoners. Vele bevlogen bewoners en organisaties werken aan de ambitie, dat Zuidwesters in 2040 dezelfde kansen hebben als mensen die in andere wijken van Den Haag wonen. Zodat kinderen die nu opgroeien in Zuidwest straks kunnen worden wat ze willen.

Gijsbert van Herk, bestuurder van Staedion, gaf samen met Esther Fleers, directeur Vastgoed van Heijmans, een toelichting op de bouwplannen in de buurten Dreven, Gaarden en Zichten. Met plannen voor meer woningen voor meer huurders, die duurzaam en passend zijn.

In een opgetopte woning aan de Melis Stokelaan gaven Pim Timmers van Haag Wonen en Richard Koek van Gemeente Den Haag de minister een toelichting op de mogelijkheden van het optoppen van wooncomplexen toe. En aanwezige bewoner gaf de minister mee hoe blij ze is dat het complex met deze transformatie ook een lift heeft gekregen.

‘De woonopgave waar we voor staan is groot; landelijk, maar zeker ook in Den Haag’, stelt wethouder Martijn Balster. ‘In onze mooie stad is de ruimte om bij te bouwen schaars is en moeten we ook de leefbaarheid in de wijken scherp in het oog houden. Ik ben blij dat we de minister op deze beide gebieden mooie initiatieven uit Zuidwest hebben kunnen laten zien.’

De laatste bestemming was de Jan Luykenlaan in Moerwijk. In Buurtkamer De Luyk gaf een aantal Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid directeuren de minister een beeld van de vele opgaven die in wijken zoals Moerwijk samenkomen. En dat in de aanpak daarvan het belang van goed onderwijs, perspectief op werk en een goede woning essentieel is. Maar ook het verbeteren van de veiligheid en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.

In een afsluitende rondgang gaf Arjen Ouwehand (met Remy Justus – Zaandam) de minister aan hoe de aanpak tegen ondermijnende criminaliteit hier vorm krijgt.

Chris Schaapman, directeur Nationaal Programma Den Haag Zuidwest, benadrukt het belang van continuïteit in de aanpak, met steun van het nieuwe kabinet: ‘Ik ben ontzettend blij dat vele partijen zich verenigd hebben in één programma. Van grote woningcorporaties tot jonge ondernemers. Maar samenwerking gaat niet vanzelf, dat moet je blijven aanjagen en ondersteunen. Ik hoop dat de minister die boodschap weer meeneemt naar het Kabinet en de Tweede Kamer. Niet alleen voor Zuidwest, maar voor alle twintig gebieden die met deze unieke aanpak gestart zijn.’

📷 Frank Jansen