Nieuwsupdate NPZW: Een vliegende start van 2024 in Zuidwest!

Logo

 

Cover foto

PILOT ‘HULP IN DE KLEUTERKLAS’ GESTART

De P. Oosterleeschool in Moerwijk heeft in samenwerking met jeugdhulpaanbieder Prodeba, onderdeel van Kracht, de pilot ‘hulp in de kleuterklas’ opgezet, gericht op het bieden van consistente zorg en rust in de klassen met vaste begeleiders, terwijl zorgversnippering wordt tegengegaan. Deze aanpak, die eerder werd gekenmerkt door de inzet van meerdere hulpverleners van diverse organisaties, maakt preventieve en curatieve zorg laagdrempelig toegankelijk. Gestut door de allianties gezondheid & vitaliteit en onderwijs en gefinancierd door de gemeente via de Haagse Preventieaanpak, staat een evaluatie van de pilot dit voorjaar op de planning, met resultaten die gedeeld worden in een toekomstige nieuwsbrief.

EERSTE RONDE ONDERNEMERSSCHOOL VOOR STATUSHOUDERS SUCCESVOL AFGEROND

Op 20 maart vierden de eerste studenten van de Ondernemersschool voor statushouders in Pand ZuidWest, Den Haag, hun afstuderen na een intensief drie-maanden programma waarin ze een ondernemersplan leerden schrijven en presenteren, inzicht kregen in ondernemen in Nederland, en hun netwerk uitbreidden. Dankzij een subsidie van de Council of Europe Development Bank (CEB), biedt deze school, een initiatief van Qredits in samenwerking met de gemeente Den Haag, het Ondernemersportaal, de Kamer van Koophandel, en Stichting VluchtelingenWerk Nederland, gratis opleiding aan statushouders en migranten. Met de tweede groep reeds gestart, nodigen we geïnteresseerden uit om onze social media en nieuwsbrief te volgen voor updates en deelnamemogelijkheden.

VOORKOMEN STRAFBAAR GEDRAG KINDEREN ONDER DE 12 JAAR

In Den Haag heeft adviesbureau JSO een onderzoek gestart in de wijken Moerwijk, Bouwlust, en Vrederust naar problematisch gedrag bij kinderen onder de 12. Dit onderzoek, in opdracht van Sandra Harleman van Preventie met Gezag en Xavérie Mulder Coppens van de afdeling Jeugd, richt zich op het signaleren van risicovol tot soms strafbaar gedrag. Het doel is om inzicht te krijgen in de frequentie en ernst van deze problemen, met name bij kinderen die opvallen door zorgwekkend gedrag op school of contact met de politie. JSO bekijkt wie deze kinderen opmerkt en zoekt naar strategieën om verslechtering van hun gedrag te voorkomen.

BIJBANENLOKET IS GESTART!

In februari is het Bijbanenloket live gegaan. Bij dit initiatief zijn verschillende middelbare scholen, het ROC, Randstad en de Partnerraad betrokken met als doel om middelbare scholieren in Zuidwest te begeleiden bij het vinden van een bijbaan. Het Bijbanenloket gaat proactief naar de jongeren toe en is zelf op de scholen maar ook op jongerenpunten en ontmoetingsplekken aanwezig. Momenteel hebben ze 30 jongeren in beeld en in begeleiding. De jongeren worden onder andere geholpen met leren waar ze werk kunnen vinden, het maken van een cv en het voeren van een sollicitatiegesprek. De Haagse Hogeschool is nu ook aangesloten bij dit initiatief. Hun studenten van de HR-opleiding zullen helpen bij de begeleiding van middelbare scholieren.

Foto van Ashana

Onmoetingspunt in de spotlight

OP BEZOEK BIJ BETJE

Bij Betje begon als een idee voor een plek waar iedereen terechtkon voor koffie en een praatje. Al snel werd het een populaire ontmoetingsplaats in de Bedje-Wolfstraat, vooral belangrijk toen de pandemie ouderen isoleerde. Met hulp van vrijwilligers en partners deelde Betje meer dan 15.000 maaltijden uit aan wie niet naar buiten kon of wilde. Dit liet zien hoe Betje meer is dan alleen een plek; het is een plek die zorgt dat iedereen mee kan doen.

Betje is nog steeds waar mensen in de buurt elkaar vinden. Ashana, die haar eigen uitdagingen heeft overwonnen, vond haar plaats bij Betje en groeide door tot coördinator. Haar ervaringen helpen haar om anderen te ondersteunen en Betje’s activiteiten verder uit te bouwen.

Foto van Kawkab, Sabitrie en Fatima

Vrijwilligers in het zonnetje

‘ALS IK ERGENS IN DE WINKEL LOOP, WORD IK METEEN HERKEND EN VRAGEN MENSEN: “WAT ETEN WE MORGEN?”‘

Bij Betje zijn de vrijwilligers essentieel, met Kawkab, Sabitrie en Fatima als voorbeelden van deze inzet. Ze waren bezig met koken voor een iftar-avond, een van de vele manieren waarop ze bijdragen. Hun motivatie? Het plezier van helpen en de waardering die ze ontvangen, iets simpels als een glimlach. Dit laat zien hoe waardevol hun werk is.

DRINGEND EEN NIEUWE KEUKEN NODIG!

Bij Betje staat nu voor nieuwe uitdagingen, waaronder een dringend benodigde keukenrenovatie om de het koken voor de buurt goed voort te zetten. Hulp is welkom, of het nu gaat om donaties, het aanbieden van een tweedehands keuken, of handige handen voor de verbouwing.

Neem contact op ->

21 LEERLINGEN ZUIDWEST BEËDIGD TOT LID JONGERENRECHTBANK

De rechter die naar jou toekomt in plaats van dat jij als verdachte van een ‘licht vergrijp’ naar die imposante rechtbank toe moet gaan. Dat is het idee achter de wijkrechtspraak die maandag voor het eerst is toegepast in Den Haag. ‘Er wordt meer tijd uitgetrokken voor de persoonlijke problemen van mensen.’

Lees meer ->

FEESTELIJKE LANCERING HAAGSE ZORGINNOVATIEHUB

Op 1 februari lanceerde Den Haag de Zorginnovatiehub, een mijlpaal voor de zorgsector. In aanwezigheid van wethouders en partners vierden meer dan 200 gasten dit nieuwe initiatief. De hub richt zich op de inzet van technologie om zorg uitdagingen, zoals de stijgende vraag en het krimpende personeelsaanbod, het hoofd te bieden. Dit project belooft een toekomst waarin zorg toegankelijker en thuis wonen langer mogelijk is.

AFTRAP BEWEEGROUTE BOUWLUST-VREDERUST

In Bouwlust-Vrederust lanceert de gemeente Den Haag in samenwerking met de wijkpreventieaanpak op 23 april een pilot beweegroute. Deze route, met keuze uit 3 of 5 kilometer en een sprinttrack, maakt laagdrempelig bewegen in de wijk eenvoudiger. Start en einde zijn bij sportpark Escamp I, geschikt voor wandelen, steppen, skeeleren, of joggen. Dit initiatief, gericht op het stimuleren van actief leven, nodigt uit tot verdere ontwikkeling met inbreng van professionals en bewoners.

WIJKRECHTBANK GEOPEND IN ZUID-WEST

De rechter die naar jou toekomt in plaats van dat jij als verdachte van een ‘licht vergrijp’ naar die imposante rechtbank toe moet gaan. Dat is het idee achter de wijkrechtspraak die maandag voor het eerst is toegepast in Den Haag. ‘Er wordt meer tijd uitgetrokken voor de persoonlijke problemen van mensen.’

Lees meer ->

NIEUW BIJ BROODEXPRES EN WEGGEEFPANDJE WOLWEVERSGAARDE: VERS GESNEDE BROOD OPHALEN!

Vanaf dinsdag 16 april verwelkomen we iedereen bij Broodexpres en Weggeefpandje aan de Wolweversgaarde 887 in Den Haag voor onze versgesneden broodservice. Kom langs en haal uw vers gesneden brood direct op locatie! Deze service is beschikbaar op dinsdag en donderdag tussen 9:00 en 10:00 uur, behalve tijdens schoolvakanties.

AGENDA

Wij maken gebruik van cookies